Ladda om Batterierna för snart åker jag!!! :)

En bild från när jag var i Vita Bergs Parken. 
 
 
Hej!
 
Just nu gäller det att ladda om och ladda batterierna till max igen men också att få ordning på samtliga saker som ska ordna nu när det bara är några dagar kvar innan jag påbörjar ett nytt kapitel tar ett nytt steg mot något nytt. Från tidigare erfarenheter kommer det att bli otroligt jobbigt en del stunder men också roligt och väldigt givande men också ytterligare en bra lärdom att bära med mig in i kommande kapitel och sidblad. 
 
Börjar kunna bocka av de flesta saker som har funnits på min litsta men har en del saker kvar:
*slutföra CSN ansökan
* Hemförsäkring
* Internet 
* Bli helt färdig packad
 
Det är vad som står kvar på min lista just nu många av punkterna är det bara att slutföra som är kvar att bestäma mig och skicka in saker och dyl. Packandet har gått bra och har en bra ide om vad som återigen ska med upp. Just nu ligger det mesta på min säng -> undrar vart jag ska sova i natt. xD Så ska försöka få ner det i väskan inom kort allternativt att försöka flytta över det till min soffa :) 
 
Ha re så bra!! :)
 
//Zai 

Personlig Assistent - Ett yrke av många lärdomar!

 
Hej!
 
För några dagar sedan jobbade jag mitt sista arbetspass på ett tag. På ett sätt känns det lite tråkigt då jag trivts så bra, trotts att dagarna stundtals någonstans känts meningslösa och nätterna långa så är det bara att påminna sig själv om varför jag jobbar och vad det betyder för dem runt omkring mig. Det betyder liv eller död för vissa och ett liv för andra. Med andra ord väldigt värdefullt och viktigt. Det är lite häftigt hur kommunikationen utan ord verkligen kan existera in i minsta detalj. Hur timmar kan vara så betydelsefulla och påverka en individ så många år framåt och hur för mig ibland enkla meddel kan göra så mycket för någon annan. 
 
Det behöver inte alltid vara att göra otroligt mycket och stora saker som i slutändan spelar roll utan alla de där små sakerna som förenklar någons vardag och som ger en annan individ ett värdigt och roligt liv som betyder allt. 
 
Trotts mina tveksamheter till mycket inom yrket som personlig assistent har jag lärt mig otroligt mycket och verkligen kommit in i jobbet, både kommit på att jag faktiskt behärskar yrket men också ser det som ett väldigt givande och roligt yrke på många sätt. Kanske inte alltid så kul att vara super trött men ändå behöva vara aktiv och rolig men i slutändan är det värt det för varje pris och varje minut som jag kanske hellre skulle vilja sova så är det verkligen värt att vara vaken och lägga ner all energi för att få någon annan att le eller att skratta eller dyl. 
 
Trotts att jag nu flyttar 60 mil ifrån de fantastiska människor jag jobbat hos och med så hoppas jag på att komma ner igen och kunna jobba helger. Så mycket och ofta det bara går. Även om jobbet och att åka ner inte kommer att vara högsta prioritet alltid så är jag verkligen glad över att ha den möjligheten!! :)
 
Jag är också otroligt glad att jag fått möjligheten och lärdomen om ett nytt och ett nytt yrke. Att människor faktiskt litat på mig och trott på mig om att jag i början ändå kunde fungera som personlig assistent något jag inte var helt övertygad om själv men självklart öppen för :)
 
//Zai 
 
 

Ord ord ord ord.. fan står det?

Hey!
 
de två senaste inläggen jag har skrivit har jag raderat innan jag la upp dem här var under mina jobb pass nattetid jag skrev dem så ja det förklarar saken en aning antar jag :P
 
Nu blir det nya inlägg och en och annan bild hoppas jag :) Idag har jag fått en hel del gjort! Men har också en hel del kvar inför imorgon! Vilket också är den sista dagen innan jag åker upp till Jämtland igen :)
 
Ha re!!
 
//Zai 

JOBB JOBB JOBB -> trött som fan!

Hej!
 
Sitter på jobbet med tre timmar kvar tills jag får åka hem och sova. Fjärde natten i rad som jag jobbar, verkar vara ganska troligt att jag kan få jobba imorgon natt också men kan hända att jag tackar nej eftersom jag båe måste packa men också fixa med det sista innan jag åker upp till Östersund på lördag!
 
För ett pas nätter sedan tänkte jag att det var sista natten och såg väldigt mycket fram emot att få komma hem och sova och ta det lungt resterande dagar under veckan. Sova fick jag göra men efter det blev jag inringd på två pass till vilket är nice, Nu börjar dock sömnen komma ifatt mig lite. 
 
Dock vet jag inte heller om det faktiskt enligt lag är okej för mig att arbeta imorgon natt också eftersom man måste ha minst 36 timmar sammanhängande ledighet per vecka osv. 
 
tror inte att jag har längtat/sätt fram emot min säng lika mycket tidigare som jag gör när jag jobbar natt. men men är ändå nice eftersom det blir ob etc 
 
Ha re bra!
 
//Zai 

Kapson! :)

imgres.jpg

Bild från google. 

Hej!

Har haft planer på att skaffa en kapson nu ganska länge, har dock tyvärr inte hänt ännu då jag inte haft vägarna förbi en bra affär. Eller jo sist jag var i en häst relaterad affär var faktiskt mitt i Aten en väldigt intressant upptäckt om jag får säga det själv. Är antagligen inte det första stället jag tänker att jag ska träffa på en affär av det stuket men var väldigt intressant!
 
Köpte då i alla fall ett hackamore. Har faktiskt aldrig ridit med hackamor men gillar att kunna byta/växla mellan att använda träns bett och bettlösa alternativ. Eftersom hästen får variation samt att man också märker vad som funkar och vad som inte funkar när det kommer till ledarskap och dyl. Hur mycket hästen faktiskt lyssnar när man rider med bett löst och om det skiljer sig från när man rider med bettlöst. 
 
Hördur som jag beskrivit i ett tidigare inlägg red jag i perioder bara på bettlöst vilket var väldigt uppskattat från honom men också bra eftersom man verkligen märkte att han faktiskt lyssnade på mig även om jag hade ett bett löst träns i form av ett sidepull allt grimma eller träns med vanligt bett. Han lyssnade lika bra på allt vilket var kul att se. 
 
Nu innnan jag åker upp till Östersund ska jag försöka hinna med att åka förbi börjes och skaffa ett kapson. När jag longerar hästar idag kör jag antingen löst och då har huvudlaget inte jätte stor betydelse eftersom hästen lyssnar enbart på mina signaler som kroppsspråk, röst eller alternativt spöt. När jag dock använder lina vill jag ha en uppmärksam häst inte minst kunna fästa linnan på ett bra sätt.
 
Har både använt mig av NH-grima när jag longerar men också träns. Tycker dock att tränset är svårt att fästa linnan i på ett bra sätt. När det kommer till longering så är det ganska värdelöst då hästen relativt enkelt gärna lägger i grimman och då blir syftet med longeringen lite annorlunda. Jag vill ju att hästen ska gå i god balans och bära upp sig själv på ett bra sätt i longeringen vilket inte går när den hänger i linnan. Därför tänkte jag testa med en kapson eftersom den har flertalet olika alternativ att fästa linnan på och är lite "skarpare" än en grimma. Den ger också möjligheten att arbeta med hästen mer vilket är en fördel. En annan fördel är också att man inte behöver påverka hästens mun. Har jobbat lite med en häst som inte helt accepterar betet och om hästen då ligger på och man använder ett träns blir det väldigt fel. Får se hur det går att longera i kapson om jag nu hinner skaffa en innan jag åker upp igen. Går självklart att skaffa en i Östersund också :)
 
//Zai 
 
 
 

De där tider på dygnet när tiden liksom står still innan den rusar

1209299_10151795884777867_2089018482_n.jpg

En bild som beskriver mig och en vän ganska bra vissa tider på dygnet :D

Jag är troligen är troligen lite mer lik den mörka hunden och min vän den ljusa hunden på bilden :)

//Zai 


Hunden som yrke och sällskap!

Min nio åriga schäfer/labrador tik Kita :)
 
Hej!
 
Förutom att det finns många fördelar med att göra GMU när det kommer till arbete och erfarenhet etc så har jag en annan anledning varför jag också har planer på att göra den. För det första så finns det många bra och användbara lärdomar inte minst när det kommer till ledarskap och överlevnad men också när det kommer till den kontakt man får med försvaret och de möjligheter man kan få om man klarar GMU. 
 
Jag har alltid haft ett stort intresse för hundar och i mellan åt också funderat på att ha just hundar och att arbeta med hundar som yrke. inom försvarsmakten finns det yrke som kallas för hundförare. Något jag tycker är mycket intressant eftersom jag under mina år på Dille fått ett allt större intresse när det kommer till skydd och den bruksformen när det kommer till Hundar. 
 
Att då både få göra nytta men också att konstant få jobba med och vid sidan av en fyrbent skulle vara fantastiskt kul. Inom försvaret och liknande områden/plattformar i vårat samhälle finns det behov av duktiga brukshundar. om det inte blir att jobba som hundförare inom försvaret skulle det ändå vara kul att på något sätt kunna arbeta med hundar om inte som deltid eller vid behov men som yrke på ett eller annat sätt. 
 
jag har länge haft planer på att bygga upp ett företag och bli egen företagare och nu kanske dessa planer tycks vara lite motsägelsefulla dock tror jag mycket på möjligheterna att kunna kombinera yrkena allt att involvera hundar på ett eller annat sätt i mina företagsplaner. 
 
Hundar är fantastiskt roliga att arbeta med, samtidigt som det ger mycket glädje så är de otroligt härliga att umgås med och enormt läraktiga. En annan fördel är också att man kommer ut mycket inte minst på promenader men också med lite tur i naturen. 
 
//Zai 
 
 

Framtida planer GMU?!?

En av bilderna under den sista riktiga fotosession jag hade. :)
 
Hej!
 
Någon gång i vintras var vi på en så kallad "insperationsdag" som jag åkte på med min klass, det var meningen att den skulle inspirera oss och få oss motiverade till att antingen söka jobb/ söka utbildning eller att göra något annat vettigt efter vår gymnasie tid. Även försvarsmakten var där och berättade om deras arbete och utbildningar.
 
Jag har alltid varit en halvgalen natur nära tjej men att jag skulle komma på att kanske prova på GMU vilket står för Grundläggande Militär Utbildning var inget jag trodde att jag skulle fundera på. Dock hade jag fel det är faktiskt något som jag funderat på lite fram och tillbaka. Fördelarna med GMU är att det är en bra och kvalificerad utbildning, de allra flesta vet och känner till utbildningen och vet vad den innebär. 
 
Mitt första mål för att ens kunna fundera på GMU är att få ordning på mina matvanor eller rättare sagt hitta en kost som gör att när jag blir riktigt riktigt hungrig inte blir svim färdig. Detta är något jag har haft fokus på i sommar sedan jag kom hem från Grekland. Jag har sedan den 1 Juli kört min egna version av LCHF dieten. De första veckorna var jag mycket noga med att försöka så långt det går att utesluta kolhydrater. Idag Är det mest fokus på att äta och dricka nyttigt. Dock försöker jag fortfarklarar av det på ett helt ande att utesluta självklara kolhydrater så långt det går. Har bland annat inte ätit pasta sedan jag var i Grekland. Pasta är dock en av mina absoluta favorit rätter men ja det gäller att bestämma sig. 
 
I och med dieten har jag faktiskt fått resultat inte resultat i exempelvis vikt minskning eller dyl utan att när jag har blivit hungrig har jag inte alls fått samma svimfärdiga känsla vilket är otroligt skönt. Tidigare har det deffinitivt varit något som jag behövt tänka mycket på men också varit orolig för när man åkt iväg och dylikt. Det tar mycket längre tid att bli extremt hungrig och jag klarar av det på ett helt annat sätt än jag gjorde tidigare. 
 
Nästa steg är att komma igång med träningen på riktigt! Vilket jag hoppas att jag ska lyckas med nu när jag flyttar upp till Jämtland igen och påbörjar något nytt. Även att försöka hålla en någorlunda bra diet är ett bra mål. 
 
Om det går bra kan det hända att jag försöker testa in för att möjligen göra GMU nästa år. Om jag skulle vara med nu i Januari skulle jag ha testat in nu under Augusti. Dock anser jag att jag inte alls har formen jag behöver för att vara nöjd och vilja testa in så det får vänta helt enkelt. 
 
//Zai 

Brorsans flytt till USA. 358 dagar kvar i USA av 365

 
Hej!
 
Idag har brorsan varit i USA i en vecka. Han har åkt ditt och ska gå i High school och bo med min farbror i ett år. Ska bli jätte intressant att se hur det blir men också att följa hans förändring och hur han tycker att det är.
 
Just nu under de första månaderna handlar det mycket om att finna sin egna identitet i hans nya skola. Komma igång med plugget och komma in i det amerikanska skol systemet. Delar som skiljer sig en hel del från det svenska skolsystemet. 
 
Alla ämnen som han läser har han varje dag och istället för att läsa de olika ämnena i en klass med samma personer skiljer det sig. De elever som valt de olika kurserna bildar en egen klass vilket innebär att man läser de olika ämnena med helt olika elever och träffar nya elever i varje ämne. Lite samma upplägg var det i Kunskaps skolan. En skola jag gick i, i lågstadiet. 
 
I varje ämne testade man in vilken nivå man låg på och utifrån det placerades man i olika grupper/lektioner. Detta gjorde att man träffade och lärde känna många olika elever något jag tycker är en fördel med denna typ av system. Dock kan det också bli svårare att komma ny eftersom detta innebär att man måste vara öppen och social hela tiden för att lära känna folk i de olika kurserna.
 
Ska bli kul att förhoppningsivs åka till USA nu i jul och träffa honom. Lycka till grabben!
 
//Zai 
 

Arbeta natt!

imgres.jpg

Hej!
 
Jobbade som sagt natt igår natt också och sov idag på dagen kände mig utvilad och pigg runt 7-8 tiden idag dock börjar det förändras nu. Var relativt pigg under hela gårdags natten men nu börjar sömnen komma ifatt mig lite. Ingen fördel direkt eftersom det är 6 timmar kvar innan jag slutar. En så länge är det dock relativt lungt vilket är skönt!
 
3 fördelar med att jobba natt:
* OB -> mer betalt för antal timmar
* Inte mycket att göra
* man behöver inte jobba lika ofta utan mer timmar per pass (oftast)
 
3 Nackdelar med att jobba natt:
*Långtråkigt, händer inte mycket
*Har en helt annan dyngsrytmen än alla andra
* svårt att få till någon rutin när det kommer till mat etc. 
 
Det är också en utmaning när det kommer till att hålla sig vaken, eftersom det väldigt få timmar om dygnet är ljust och då man jobbar för det mesta är mörkt ute vilket gör att kroppen per automatik vill sova. 
 
Det finns också lite olika typer av natt pass. En del ställen där man jobbar natt har man möjlighet att sova ett antal timmar under natten och på en del ställen jobbar man så kallad vaken natt vilket innebär att man är vaken hela natten. På en del ställe jobbar man också ett antal timmar på förmiddagen/morgonen. Detta betyder oftast att man arbetar mer än 8 timmar per arbetspass och får dessutom OB större delar av arbetstiden vilket alltid är trevligt. 
 
//Zai 
 
 
 
 

Övningskörning och bilar

Hey!
 
sitter just nu på jobber och tycker att timmarna passerar otroligt sakta! Har övningskört två gånger idag vilket gick jätte bra! tråkigt att inte ha nå körkort ännu men har trotts att jag tycker att det går väldigt bra en del att träna på fortfarande! måste träna på att fickparkera och att baka. Har inte fickparkerat alls och bara backat lite. Finns säkert en del andra små grejer som jag fortfarande måste tänka på och fortätta förbättra mig i. 
 
Har mest kört forden på senaste och känns bra, enda negativa med den bilen är att sikten är lite dålig snett ut åt sidorna eftersom designen mellan dörrarna fram och framrutan är lite för bredd men men är ändå någorlunda bra sikt även åt sidorna. 
 
Har också övningskört i en äldre saab vilket fungerat bra. Dock märker man vilken enorm skillnad det är mellan dem när jag kört forden så mycket. 
 

imgres.jpg

Det är denna modell på bilen som jag kört på sistone, en ganska stor och relativt klumpig bil men shysst att köra ändå dock kanske inte roligast i trånga och små uttrymen. Exempelvis på en väl använd och levande parkering där det är människor varuvagnar och bilar överallt och dessutom ganska dåligt med uttrymme. 

Har förutom saab och fort även kört volvo och Audi /BMW, vilket är bra så att man får lite körvana med lite olika bilar. :)

 

//Zai 


Our time is here!

Hey!
 
Har sutit och tittat igenom gammla bilder på min dator från mina dropbox bilder! Bilderna är av mig och mina vänner från mitt absolut första år på gymnasiet. Ett halt fantastiskt år då jag lyckades hitta helt fantastiska och underbara vänner. Vänner som jag än idag träffar och har kvar efter tre år.  Trotts alla de 60 mil från Stockholm ses jag fortfarande som en i gruppen, en av oss vilket är jätte kul.
 
Jag kan erkänna att saker och ting inte als är som det var förut med våran grupp av underbara och fantastiska vänner. Vi har aldrig tidigare varit längre ifrån varandra än vad vi är nu. Något som vi dock ska minnas även om det inte längre är detsamma är att vi har haft fantastiska år tillsammans! Inte minst under de år som vi allihopa fortfarande gick på samma skola men även de år då jag bodde så avlägset. 
 
Jag precis som många andra i gruppen är inte alls lika nära varandra lägre men fortfarande har jag så otroligt många fantastiska minnen med er! En del av er står mig också fortfarande otroligt nära vilket är fantastiskt. Jag hoppas att vi under kommande år fortfarande kan bibehålla kontakten och träffas om inte alla så var för säg :)
 
Här kommer ett gäng bilder från våran fantastiska tid ihop som med lite tur blir många år till. Numera är vi dock utspridda med om inte landsgränser i mellan så många många hundra mil i mellan. 
 
Här är en liten bildbomb från där allt började nämnligen på Psykologi Gymnasiet eller som vi också kallade det "Psyket" :) <3
Vera och Nea :)
Melina och Vera
Melina Becky och Vera
 
Becky :)
Jag och Nea
Pepple :)
Melina :)
Melina under ett av våra projekt :)
Så många minnen från denna fantastiska kväll :) <3
Nea och Pepple :)
Spex fotot i ettan :)
Pepple :)
Jag Vera och Nea
Vera jag och Nea!
 
Love yall! :) <3
 
//Enid/ Zai 

Min första egna häst - Agnes från solbacken

Agnes från Solbacken - min älskade vän
 
Att få en egen häst var något jag länge hoppats och viljat men det tog tid innan jag fick den möjligheten. När jag var 14 hade mina föräldrar äntligen bedömt att det skulle vara möjligt och vi la upp en plan om hur det skulle gå till. För att de skulle vara säkra på att jag verkligen förstod vad det innebar att ha en egen häst och förstod vad det betyde hade de gjort upp en plan. Jag skulle själva stå för halva inköpspriset av hästen. Det var alltså upp till mig att bestäma lite vilken typ av häst jag ville ha och i vilken prisklass vi skulle börja titta i . 
 
Vi började titta på hästar runt 40 000kr men insåg ganska fort att det skulle bli väldigt svårt att hitta en häst som både skulle passa mig och min mamma och dessutom kunna fungera som en bra häst för mig att börja tävla med. Vi tittade på ca 25 hästar innan vi hittade en häst som gick igenom veterinär besiktningen och som matchade med mina men också min mammas önskemål och krav.
 
Jag hade alltid pratat om att jag ville ha en unghäst eftersom jag tycker att det är riktigt kul att träna upp en häst från grunden. Vi tittade dock på lite allt möjligt när det kommer till ålder. Jul ängre vi letade ju mer förstod vi också att det skulle bli svårt att hitta en häst som passade båda mig och mamma. Jag var ute efter en häst och en utmaning. En som mamma beskriver lite "häftigare häst" med både gång och gärna egen vilja och gärna känslig. Mamma var mer ute efter en häst som hon kunde rida i skog och mark på men även rida kurser och lektioner på. 
 
Många talade emot att köpa en unghäst eftersom de ansåg att det var bättre att hitta en häst som mer kunde lära oss än att vi skulle försöka lära den. 
 
på väg hem efter ytterligare en häst som vi båda fastnat för som inte gått igenom veterinär besiktningen, fick vi ett samtal från min ridlärare om en häst som numera stod hemma på gården och som var till salu som hon trodde kunde passa oss. Tveksamheter från min mammas sida och glädje tjut (iaf nästan) från mig åkte vi hem besvikna men numera också hoppfulla för att träffa och provrida hästen vi hade hört om i telefon. Hästen i fråga var ett fyra årigt sto riden i ca 3 månader och lovande. Att hon eller Agnes som hon hete bara var riden i tre månader var något vi inte fick reda på från början utan efter mamma hade ridit och halft förälskat sig i henne. efter några dagar fick även jag provrida henne och kändes helt rätt.
 
några veckor senare blev det veterinär besiktning och den 6 Augusti gick hon igenom och vi var för första gången lyckliga häst ägare efter närmare 10 månader av att leta häst. 
 
månader passerade och Agnes utvecklades allt mer. Träningen gick framåt och vi red några kurser för både min ridlärare men även för Sigfus Sigfusson som även är hennes uppföddare. till vintern stäldes Agnes av i 6 veckor och sedan drog vi igång träningen igen. Agnes var ett typiskt femgångs sto med mycket tölt och lite svårare för traven men en väldigt bra och stark galopp. 
 
Efter nio månader blev Agnes halt. Sommarlovet som jag så länge sätt fram emot och alla de dagar jag skulle kunna komma ut och rida försvann. Det blev behandling och Agnes blev bra konvalicenstid och sedan efter ytterligare månader blev hon halt igen denna gång såg det annorlunda ut. Våra turer fram och tillbaka till kliniken började och lika så behandlingarna. Agnes var precis som jag mycket envis och efter vi stött på problem när vi skulle undersöka hältan var detta inte längre möjligt då hon sparkade vid injektionerna. Flertalet olika veterinärer försökte och fler personer kom för att hjälpa till för att distrahera henne men det gick inte. 
 
Agnes fick genomgå 5-6 olika behandlingar utan några större resultat till slut fanns det inget vi kunde göra Agnes blev utdömd och jag blev förtvivlad. Min första egna häst som bara hunnit fylla fyra var halt och utdömd. En väldigt tuff period för min del. Jag var nog ganska svår att ha att göra med. samtidigt som min förtvivlan och ilska blev allt störreoch min verklighet förvrängdes skulle jag också sköta plugget och göra bra ifrån mig på läxor och prov.  
 
Den 6 November 1,5 år senare fick Agnes somna in. Precis innan detta hade jag både tagit allt mer avstånd från stallet och var sällan där. Dock hade min ridlärare/mamma lyckats övertala mig om att komma ditt och rida Hildur en annan unghäst. Ett sto som nu fyllt fyra och precis kommit tillbaka från inridningen. 
 
FORTSÄTTNING FÖLJER!
 
//Zai/ Enid
 
 

Från vanlig häst till Islandshäst: Hördur från Väbylund

Hej!
 
Ja alla har en berättelse om hur de kom i kontakt med Islandshästen och nu tänkte jag berätta om min historia från den så kallade "vanliga" ridskolan med stora hästar och ponnyer till Islandshästen. 
 
Jag var som femåring livrädd för hästar, jag fick möjlighet att provrida en shettis på skansen när jag var fem. Samtidigt som jag var livrädd ville jag jätte gärna rida. Det slutade med att min mamma fick tvinga mig upp på hästryggen, nåt år senare började jag rida på ridskola. 
 
Jag red på tre olika ridskolor och kom även i kontakt med ponny och storhäst travet under åren. När jag var 11 kom jag i kontakt med Islandshästar. Jag hade varit med på turridning några gånger och hade även hunnit med att vara på ett ridläger med Islandshästar när jag fick provrida våran väns Islandshäst.
 
Bilden lånad från Huddes nya och nuvarande ägare. Idag är han 19 år gammal och en trogen ögonsten som man kan lita på till 100%
 
Hördur eller "Hudde" som vi kallade honom var då en 10 årig Islandshäst valack trygg men framåt. Första gången jag fick prova honom nådde mina ben knappt nedanför sadelkåporna vilket gjorde att jag knappt kunde använda stigbyglarna som var placerade under kåporna. Efter denna lilla provtur växte mitt intresse för islandshästar och jag började rida honom allt mer. 
 
Jag minns så väl mina skogsturer med Hudde när jag var 11 år gammal. Jag red ut mycket själv i skogen, det var troligen den absolut bästa tiden på dygnet att få färdas fram över stockar och sten med en islänning, stundtals nästan ha en kännsla av att man flyger när vi galopperade genom skogarna och runt alla krön. 
 
Som liten älskade jag när det gick undan och rundorna i skogen blev en vana, vi hade bestämde ställe där vi skulle galoppera skritta eller trava/tölta och vi båda hade full koll på exakt vart dessa förändringar skedde. När vi kom till den backen där vi brukade galoppera började Hudde galoppera och jag drev på :)
 
När hans ägare frågade hur det hade gått när jag kommit tillbaka efter våra turer i skogen fick hon ofta svaret att jora klart att det hade gått bra Hudde hade skött sig exemplariskt. Kanske små stuckit lite men det var ju bara kul! Svarade jag ovetande orädd och hästgalen 11 åring. 
 
turerna med Hudde såg långt ifrån likadana ut genom de fem år som jag red och tränade honom! När jag blev äldre hade jag ett allt större intresse av att göra förändringar och lite mer ta över kommandot något Hudde som tvärsäker och otroligt härlig häst men med en del humor inte alltid höll med mig om. Jag ville bestämma över tempo takt och gångart. Även de turer då vi inte riktigt kom överrens alla gånger blev också ett typiskt inslag i våra stunder tillsamans. Under vissa turer var det mer en utmaning om vem som kunde vara envisast och ack den som ger sig. 
 
Det kom både perioder då han stack med mig och stannade. turer då jag tänkt att vi skulle rida på stubbåkrarna och så fort vi kom ut så blev det en fartfylld och ganska okontrollerad galopp. Eller stunderna på ridplan då han gjorde inget annat än att växa fast på ett och samma ställe och inte rörde sig ur fläcken och om någonstans så bakåt. 
 
Dock har vi också haft våra turer och ridpass då vi varit helt i samspel, då man känner att man aldrig vill sluta bara fortsätta få gunga fram i en mjuk takt fast och härlig galopp eller en explosiv och fartfylld tölt på lös tygel. Helt fantastisk var han. En häst jag verkligen lärde mig otroligt mycket av. 
 
Hudde var typiskt fyrgångare med en klockren och otroligt stabil trav en stundtals något mindre stabil/ svår tölt en bra stadig galopp även på mindre volter och en bra skritt. 
 
Efter fem år av otroligt många lärdomar hade jag äntligen möjlighet att få köpa en egen häst. Funderingar på att köpa Hudde var flertalet gånger uppe på agendan. Dock kände jag att jag ville gå vidare finna en ny häst med nya utmaningar och möjligheter och som skulle hålla för den träning och tävling jag nu ville satsa på nu när jag äntligen efter så många år fick möjlighet att köpa egen häst en dröm som äntligen nu skulle få gå i uppfyllelse. 
 
FORTSÄTTNING FÖLJER!
 

Toppur från från då till och nu och framåt!

Hej!
 
Konstaterade precis att jag haft min fina Toppur i ca 3,5 år. Toppur är också den häst jag ägt längst och hoppas att det ska bli många många flera år med denna underbara häst!
 
När vi köpte denna underbara kille var han enormt tunn och omusklad och hade precis bara blivit inriden. Han var fyra år gammal och var enligt många en väldigt talangfull och lovande unghäst något jag fortfarande håller med om. Dock har vi inte bara haft tur genom åren men trotts våra svackor och lugnare perioder har han utvecklats otroligt mycket och gått från en bänglig liten unghäst till en allt mer stabil snygg och välmusklad unghäst med mycket potential och en härlig utstrålning. Han är deffinitivt en häst man lägger märket till med en charmig personlighet och ett väldigt sött och vaket uttryck. Som pricken över i:et rör han sig mycket bra också med stora fina rörelser. 
 
Just nu lägger mycket fokus på att ytterligare träna mycket balans och bärighet men även att få honom starkare för att han ska bli ännu mer stabil och på så viss förbättra både form bärighet och power. I mellan åt har han varit något energi fattig men med mer träning och mycket fokus på att få fram en ärlig och positiv framåtbjudning har han blivit mycket bättre. Dessutom sitter energin väldigt bra ute där man har en väldigt rolig och framåt häst att jobba med.
 
Jag hoppas att kunna få med mig ut en fotograf till stallet någon gång under den närmsta veckan för att kunna uppdatera arkivet lite och få in liten nya bilder på mig och lill pojken :)
 
Målet/fokuset just nu i vår träning är att fokusera mycket på samling genom hela hästen och få en häst som jobbar korekt in under sig och som bär upp sig och är lätt i fram. Men även att ha en mycket energisk häst som svarar lätt för hjälperna. Något som bara blir bättre och bättre. 
 
 
Här kommer ett antal bilder från de första dagarna och framåt. 
 
Toppur tredje dagen hemma i stallet 4 år gammal och jätte tun och omusklad. 
 
Ute i ny hage under 1-2 veckan.
Ridning ca två månader efter att vi hämtat hem honom. 
 
 
 Jag och Toppur första hösten
Mamma rider lektion på Toppur 2012 tidig höst
 
Jag och Toppur tränar på ovalen sommaren 2012 
Toppur flyttade upp med mig till Dille när jag skulle börja tvåan 
 
Mamma är på besök och får prova Toppur på Dille, här i djupsnön 
 
Toppur travar lös i paddock dock väldigt dålig energi på bilden. 
 
Mamma rider toppur i djupsnön på Dille
 
Jag och Toppur 2010 när vi haft honom i ca 3 dagar. väldigt tunn och omusklad kille. 
 
//Zai / Enid
 

Natt pass och häst funderingar

Hej!
 
Idag jobbar jag ytterligare natt pass dock blir det två pass på raken istället för tre vilket är ganska skönt. Fick även jobba några pass under veckan vilket också är bra. Saker och ting faller sakta men säkert på plats och börjar se ännu fler möjligheter. 
 
Dock har jag redan bestämt mig för vilken väg jag ska börja med och hur det slutar vet jag dock inte idag. Just nu är det häst som är en av mina största funderingar. Om jag ska satsa på en unghäst, fortsätta med min egna häst och ta med honom upp eller försöka satsa på min foderhäst. Det är lite det som är frågan. Har dock hittat en unghäst som låter intressant dock är han bara 2 år gammal men med en mycket intressant och rolig stam. bara frågan då om jag har tålamodet att vänta, Kan dock börja träna lite lätt när han blir tre och lägga lite grunder inför den fortsatta träning och utbildning sen när han blir äldre.
 
Hur det blir återstår att se.
 
//Zai 
 

En dag i stallet

Toppur :)
 
Två av unghingstar från förra året, Runi och Mjölnir båda efter Svali från Wreta.
 
Var iväg och red min häst Toppur eller Poppis som jag också kallar honom, passade även på att fotografera lite i flocken  innan jag tog upp honom då det var ett bra ljus. 
 
Eftersom jag red ut i skogen på Onsdag blev det paddocken som gällde. tränade på att flytta honom och göra framdelsvändning med fokus på ett steg i taget för att riktigt få honom samlad och få med alla benen in i en bra form. Hade även boots på honom. Gick jätte bra att flytta honom. blev lite irriterad någon gång men annars var han för det mesta väldigt samarbetsvillig. Hade tänkt att ha halsringen på honom och stoppa upp honom med den men blev bara boots och vanlig utrustning. 
 
Efter framdelsvändningar blev det tölt på ovalen, fick till en mycket bra takt och form och fick också med en bra energi, vilket ibland har varit lite svårt. Blev en del trav och har var relativt bra balanserad. Blev även en del galopp med nedtagning till tölt. gick i en bra form och tog i ordentligt vilket var kul! Flott kille var han!
 
Blev jätte sugen på att tävla honom igen då det nu var länge sedan jag tävlade honom och för att det är en tävling snart. Dock kommer jag antagligen inte vara hemma då så lite synd men men får försöka delta på någon tävling senare i höst eller dylikt. 
 
//Zai/ Enid 
 

Jobb 3 nätter i rad.

Hej!
 
Har jobbat natt nu tre nätter i rad och totalt vänt på dygnet. Just nu sitter jag fortfarande på jobbet och väntar på att ytterliage 2,5 timmar ska passera. Är otroligt trött och skulle mer än gärna sova hela dagen idag dock har jag planer på att åka till Fotografiska med en vän vilket jag ser fram emot. Får se till att ta en energi dryck och en riktig måltid innan jag åker. Köpte fyra energi drycker inför dessa tre nätter men har klarat mig utan dem att hålla mig vaken vilket är bra. 
 
Har mycket som jag ska hinna med under dagarna fram över inför termins starten, och plugget drar igång igen :) 
 
Ha re bra så hörs vi kanske efter fotografiska eller på tisdag då jag med lite tur är lite piggare :)
 
//Enid

Häst i höst! :)

Bilder av Ikki, Steffi och Elisabet från när jag hade Japra på Dille under förra terminen. 
 
Hej!
 
I och med att jag flyttar upp till Östersund igen, har jag också frågat om möjligheten att ha Japra på foder igen. Japra var stoet jag hade på foder sista terminen på Dille. Ett underbart och roligt sto med mycket motor och en del egen ideér. Ett sto jag verkligen kom att drivas med. Som det ser ut idag är det ganska troligt att jag kan fortsätta med henne nu i höst vilket ska bli jätte kul och något jag deffinitivt ser fram emot.
 
Vill verkligen fortsätta att rida och att utvecklas till hösten när det kommer till ridningen. Vilket jag kommer att ha möjlighet till om när jag kan fortsätta med denna häst i höst. Ska bli super kul! 
 
//Enid/Zai 
 
 

Östersund i Höst!!

En bild från när vi var vid Kattstrupeforsen i Våras. 
 
Hej!
 
Efter att ha letat efter ett boende i stan (Östersund) har nu äntligen lyckats hitta ett som jag tror kan passa. Kontraktet får jag i början av nästa vecka. Var lite orolig ett tag att jag inte skulle lyckas hitta något men när jag väl efter ett antal dagar av att bara se hur lägenhet/rum bara försvann äntligen få se det komma in ett möjligt ställe att bo slog jag till. 
 
Har egentligen haft en lägenhet som jag tänkt att jag skulle bo på, men efter påtryckningar hemifrån om att bo i stan började jag fundera på dessa möjligheter. Så nu har jag tagit tillfälle i akt och bestämt mig i alla fall fram till Jul blir det att bo i stan och troligen längre. 
 
Fördelarna är bland annat att det är lätt att åka överallt och jag har affärer och campus bara några kvarter bort vilket är skönt. Kan troligen också vara en fördel i längden. 
 
Ska bli kul att se lägenheten då jag i dagens läge inte har någon aning om hur det ser ut. Vet bara hur stort och att det finns ett litet kök, wc etc :)
 
Ska bli jätte kul att få inreda min egen lägenhet och att få bestäma själv utan att ha någon annan som ska lägga sig i. 
 
Ser jätte mycket fram emot att få börja plugga på nytt och att faktiskt bo på egen hand igen :)
 
//Enid

Natt skift på G! :)

 
En bild som kan representera mgi och en vän vissa timmar på dygnet :) (från google)
 
Hej 
 
Gårdagen blev en lugn dag,  var iväg på ett möte under förmiddagen, och ska nu jobba 5 nätter. Med mitt första natt pass som påbörjas om ett antal timmar. Ska bli intressant och roligt men också lite nervöst. Gäller ju att vara pigg och uppmärksam även under vargtimmarna (3-4) på morgonen. 
 
Har laddat med energi dryck och dyl om jag skulle börja känna mig trött. 
 
sov också ut en stund imorse, vaknade dock första gången vid halv tio. Hoppades på att klockan skulle vara runt 12-13 men icke då. :P
 
Har halvslumrat lite nu under dagen/kvällen med hopp om att jag ska vara pigg och alert hela natten. 
 
börjar nu under kvällen och slutar imorgon bitti vid 8. 
 
Kommer troligen bli ett antal blogg inlägg i natt, om jag nu har internet vilket jag hoppas. 
 
//Enid

Slow morning

Hej!
 
Min dator har fortfarande ganska fullt minne efter fotograferingen på Pride. Ska snart försöka lägga över samtliga bilder till min externa hårddisk men har inte kommit till att göra det ännu men nu snat ska det bli av hoppas jag :)
 
Nu blir det en runda med vovven innan min dag fortsätter, har varit en väldigt lugn morgon/förmiddag. 
 
//Zai 

worlds apart

Hej!
 
Just nu står bara frustration och förviring i fokus när det kommer till relationer. Med min föddelsedag bara runt hörnet har jag en ide om att för en gångs skull försöka hitta på något roligt med vänner nu när jag för en gångs skull är i en position då det är möjligt. Dock är det inte det lättaste. Med vänner som inom några veckor befinner sig utsprida över hela Sverige och med högskole program och kurser som drar igång kommer det troligen bli väldigt dåligt med tid och utrymme att hinna med att samlas på en plats och fira. 
 
Jag har dessutom lyckats skaffa mig vänner från otroligt många olika kretsar vilket också betyder att det inte riktigt fungerar att ha en dag/kväll eftersom jag vill kunna socialisera med dem på ett bra sätt etc eftersom jag inte kommer att kunna träffa de flesta på länge eftersom vi som sagt kommer att vara väldigt utspridda. 
 
Just nu vill jag bara skita i det hela med vänner på så otroligt många olika platser osv och mer än gärna skulle vilja förflytta mig tillbaka i tiden några veckor till dagarna/kvällarna och nätterna på Pride med de underbara och fantastiska personer jag träffade där!!!! <3 LOVE YA!! 
 
Att vara på en plats där de ända förväntningarna jag har är att vara mig själv! <3 
 
//Enid

WE ARE STOCKHOLM! 2013

 
Hej Igår var jag in till STHM, först träffade jag några vänner som jag inte sätt på ett ganska bra tag och sedan åkte vi till Kungsan och tittade på diverse aktiviteter och happenings under festivalen WE ARE STHLM. 
 
Hoppas på att få ut fler bilder senare! Just nu vill min dator inte riktigt samarbeta! 
 
//Zai 
 
 

Stockholm Pride (Bilder) del 2.

 
Bilder från avslutningsgalan under Stockholm Pride 3 Augusti. 
 
Jonas Gardell - Framträdande. 
 
(Copyright: Elise Carson)
 
//Enid
 

Stockholm pride (Bilder) del 1

Trolleri trick- Stockholm Pride 
 
Magnus Uggla med hans Teddybear guitar :)
 
Några av många tusen bilder jag lyckades fotografera under Pride :)
 
(Copyright: Elise Carson) 
 
//Enid
 

Säljare, inspirerande, roligt jobb!

Jag
 
har inte bara via mitt yrke utmanat mig själv och tänjt på de gränser jag har också jobbat som säljare under sommare. Tagit kontakt med tusentals främande människor allt från trötta irriterade människor till människor som levt lite i en drömvärlden via alkoholens tecken. Många som kände mig innan jag började på gymnasiet skulle aldrig kunna se mig inom de yrket. Jag har dock motbevisat det gjort ett riktigt bra jobb och funnit det som ett roligt och givande yrke. Sätt yrket som en tävling, utmanat mig själv att för varje gång göra ännu bättre ifrån mig tänja ännu mer på mina gränser. Kommunicera med ännu fler främmlingar, sutit mig i allt fler situationer som jag förr skulle tyckte varit läskiga men som jag löst på ett bra sätt och i en del fall lyckats övertyga!
 
Jag har inte bara utmanat mig själv och tänjt på mina gränser under dessa jobb tillfällen men också funnit många nya vänner, varit på arenor där jag blivit inspirerat till tusen. Hamnat i situationer där det gäller att tro och lita på sig själv och bara låta det bära eller brista. Funnit enorm energi och glädje! Ibland ocksä kännts som om jag har seglat på moln. 
 
Jag har funnit mig även i detta yrke, tjänat pengar och blivit glad och låtit mig själv inspireras. Sätt Rihanna, Iron Maiden, Gyllene tider och delat denna kväll med tusentals fanns. 
 
Jag har lyckats!!! och som pricken över i:et även fått erfarenheter och minnen sent att glöma som kommer komma till användning senare i både mitt yrkesliv som privat liv. 
 
//Enid
 
 

Ett yrke med ett större syfte!

Jobb jobb jobb...
 
Ja efter ca 65 ansökningar och ännu fler timmar av att leta efter möjliga jobb lyckades jag äntligen få till ett jobb. Jag antog mig uppgiften som personlig assistent ett yrke många andra trodde att jag kunde klara av och vara riktigt bra i men där jag själv ifrågasatte min egen förmåga.
 
Att ha fullt ansvar hör en annan individ som till fullo räknar med mig. Där det jag gör betyder inget eller allt, där tillvaron och närvaron utgår från min förmåga och omdöme, kapacitet.
 
Jag har minst sagt lyckats övertala mig själv om att inse att jag faktiskt är fullt kapabel till att göra tillvaron för en annan individ meningsfull och rolig och göra dennes vardag något att leva för. Att få någon glad/skratta och le utan att kommunicera med samtal. 
 
Att efter många tveksamheter från min sida ge hundra procent på jobbet och anstänga mig för att få tillvaron att vara meningsfull. Att förstå tillvaron och tänka mig in i situationen, som den andra individen befinner sig i. 
 
Att vara nöjd med mig själv för att jag tänker på och gör de små saker som betyder världen för någon annan. Att ge min fulla tillvaro och närvaro till någon annan, för att få den personen att se livet som något roligt och hoppfullt. 
 
Att se livet som något roligt och intressant trotts hinder. 
 
Jobba jobba jobba, eller ge en verklig och meningsfull tillvaro för någon annan. Det är vad som betyder i slutändan. 
 
//Enid
 

PRIDE!!

Hej på er!
 
Jobbade på pride i en vecka som fotograf, var hur kul som helst!!! Att få stå och främst kunna fokusera på foto och att ha det som uppgift var helt amazing!!! :) LOVED IT!
 
Träffade otroligt många härliga och roliga människor, stämningen är liksom magisk, klart en av de bästa veckorna detta år!!!
 
SLänger upp några bilder om en stund! :)
 

worlds apart

Hej!
 
Just nu står bara frustration och förviring i fokus när det kommer till relationer. Med min föddelsedag bara runt hörnet har jag en ide om att för en gångs skull försöka hitta på något roligt med vänner nu när jag för en gångs skull är i en position då det är möjligt. Dock är det inte det lättaste. Med vänner som inom några veckor befinner sig utsprida över hela Sverige och med högskole program och kurser som drar igång kommer det troligen bli väldigt dåligt med tid och utrymme att hinna med att samlas på en plats och fira. 
 
Jag har dessutom lyckats skaffa mig vänner från otroligt många olika kretsar vilket också betyder att det inte riktigt fungerar att ha en dag/kväll eftersom jag vill kunna socialisera med dem på ett bra sätt etc eftersom jag inte kommer att kunna träffa de flesta på länge eftersom vi som sagt kommer att vara väldigt utspridda. 
 
Just nu vill jag bara skita i det hela med vänner på så otroligt många olika platser osv och mer än gärna skulle vilja förflytta mig tillbaka i tiden några veckor till dagarna/kvällarna och nätterna på Pride med de underbara och fantastiska personer jag träffade där!!!! <3 LOVE YA!! 
 
Att vara på en plats där de ända förväntningarna jag har är att vara mig själv! <3 
 
// Enid